GEORGIA – DIN DRAGOSTE PENTRU VIN, PATRIA VINULUI

Georgia, leagănul viticulturii mondiale, păstrează vie o tradiție milenară de peste 8600 de ani. De atunci, există o continuitate în producerea vinului natural în tehnica qvevri – fermentare și maturare a vinului în amfore de lut îngropate în pământ. Din 1830, Georgia vinifică și pe model clasic european, ceea ce îi dublează posibilitatea de vinificare a celor peste 525 de soiuri de struguri existente în prezent, circa 26% din soiurile prezente la nivel mondial.

Aflată la confluența civilizațiilor si a imperiilor, Georgia este tărâmul ospitalității, a vinului bun însoțit de bucate apetisante, toasturi și povești. Vinurile aduse de TrueWines în cele mai bune restaurante georgiene din România vă oferă oportunitatea să explorați cea mai potrivită asortare gastronomică și să vă bucurați de aromele Caucazului.

 







SERBIA – MÂNDRIA LUCRULUI BINE FĂCUT

Serbia este o țară cu un potențial viticol uimitor. Vinurile sârbești sunt o adevărată revelație pentru cei care doresc să exploreze noi teritorii viticole.

În centrul Serbiei, în apropierea Dunării, Imperiul Roman a dezvoltat o serie de podgorii care furnizau vin de calitate legiunilor romane aflate în drum către nord și est. La Vinca, romanii au fondat Vincea, de la vin, locul de producere și încărcare a vinului de către legionarii romani.

Ulterior, pe dealurile din Topola – Oplenac, Vinca – s-au dezvoltat podgoriile casei regale Karadjordjevic. În anul 1903 a fost inaugurată una dintre cele mai moderne crame din Europa, cu plantarea unor butași de soiuri clasice, proveniți din cele mai bune regiuni de origine. Aici Regina Maria “Mignon” și Regele Alexandru I al Serbiei au creat unele dintre cele mai interesante cupaje calitative din meniul caselor regale interbelice, printre care menționăm cupajul regal Trijumf Selection – Sauvignon Blanc, Pinot Blanc și Riesling de Rin.

Din anul 2000, rețetele originale ale ultimului enolog regal – Tadici – au fost transmise Vinăriei Aleksandrovic, care a continuat tradiția interbelică. În Oplenac au fost replantate podgoriile cu butașii originali, iar din 2007 s-a reluat producția vinurilor legendare, la o calitate cu adevărat regală.

 




REPUBLICA MOLDOVA – PODGORIA MODERNITĂȚII 

Tradiția viticulturii în Basarabia este milenară și pornește de la sedimentul de strugure găsit la Ungheni, în nord, vechi de 7200 ani, ce aparține culturii Cucuteni.

Republica Moldova ne oferă vinuri de o calitate remarcabilă, create de vinificatori care îmbină tradiția cu tehnologiile moderne. Vinaria Novak este un exemplu strălucit al acestei abordări, producând vinuri care impresionează prin echilibrul dintre arome și structură.

Stefan cel Mare a recompensat boierii cu podgorie de Copceac, un strugure local vechi, cultivat din dragoste pentru tradiție de către Crama Novak, alături de celalalt strugure vechi al Moldovei, Rară Neagră.

La începutul sec. XIX, vinificatori francezi, aduși de Imperiul Țarist în sud, au ridicat la nivel european calitatea vinurilor și podgoriilor din sudul Basarabiei.

În 1906 este înființat Institutul de cercetare vitivinicol al Imperiului Țarist la Chișinău, capitala guberniei Basarabia, aratând locul de frunte al podgoriilor basarabene la acel moment. Semințele cercetării științifice de top vor da roade între 1960 si 1975, când Institulul de cercetare al vitivinicol de la Chișinău creează 26 de soiuri de struguri extrem de interesanți prin robustețe, rezistenți și caracteristici aromatice și productive.

Soiurile noi Alb de Onițcani, Floricica, Legenda aduc o modernitate robustă a viticulturii basarabene, împletită cu tradiția cultivării soiurilor vechi locale Rară Neagră și Copceac, precum și a celor aclimatizate în sec al XIX-lea, din vest - Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnaym Sauvignon Blanc – sau est – Rkatsiteli și Saperavi.